Geplaatst door: eRIC

Veiligheidsprofessionals: ‘The next generation’

Bedrijfsleven en overheden worstelen al jaren met personeelsvraagstukken; er zijn veel vacatures en nieuwe talenten om de organisatie te versterken zijn moeilijk te vinden. Dat is in het veiligheidsdomein niet anders. De veiligheidswereld moet daarom creatiever worden met werving van medewerkers. Kenny Meesters, universitair docent en onderzoeker crisis informatiemanagement aan Tilburg University, ziet de eRIC-vakbeurs in april komend jaar als een ideale gelegenheid voor een experiment. Hij wil zo’n 20 tot 25 studenten proberen te enthousiasmeren voor een job in het veiligheidsdomein. Een bezoek met studieopdracht aan eRIC 2023 kan voor een deel van ‘the next generation’ wellicht het begin zijn van een carrière bij politie, veiligheidsregio of een andere ketenpartner.

Drs.ir. Kenny Meesters heeft als wetenschapper een brede kijk op het veiligheidsdomein. Hij maakte na zijn studie technische bedrijfskunde en een aantal jaren als adviseur in het bedrijfsleven kennis met een hoogleraar ‘informatiemanagement bij crisisbeheersing’. Hij werd zo gegrepen door het idee dat niet alleen het bedrijfsleven maar ook rampenbestrijding en crisisbeheersing sterk leunen op informatiemanagement, dat hij er zijn wetenschappelijke specialisatie van maakte. Uiteindelijk zette hij zijn kennis en kunde zelfs in als technisch expert voor het EU Civil Protection Mechanism voor internationale rampenhulpverlening. Een wetenschapper met één been in de praktijk, die weet waarover hij praat.

Kenny Meesters: “Als je je als wetenschapper op een vakgebied concentreert moet je niet alleen onderzoek doen van achter je bureau en les geven voor de klas. Je moet ook achter de deuren van de uitvoerende organisaties kijken en weten hoe het daar werkt. Daarom vind ik het belangrijk om korte lijnen te hebben met de spelers in het veiligheidsdomein, zoals de veiligheidsregio’s en internationale crisisbeheersingsorganisaties. Wat mij daar opvalt, is de grote kloof tussen wetenschap en onderwijs aan de ene kant en de praktijk van de wereld van openbare orde en veiligheid. Studenten op universiteiten en hogescholen hebben doorgaans geen benul dat dat interessante en belangrijke vakgebied van veiligheid, hulpverlening en crisismanagement bestaat. Aan de andere kant weten de veiligheidsregio’s en andere spelers in de keten die jongere generatie wetenschappers ook niet te bereiken, terwijl ze er enorm veel baat bij kunnen hebben.”

Veel baat, want in de vakgroep van Kenny worden onderzoekers klaargestoomd met een frisse wetenschappelijke kijk op crisisinformatiemanagement. Maar ook in andere studierichtingen zitten volop potentiële talenten die het veiligheidsdomein vooruit kunnen helpen met informatie-, organisatie- en coördinatievraagstukken. “Het zijn jonge mensen met frisse nieuwe inzichten en ideeën, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het toekomstproof maken van de crisisbeheersings- en veiligheidsketen, die zich voortdurend moet aanpassen aan veranderende maatschappelijke opgaven, risico’s en uitdagingen. Daar komt bij dat deze jonge ‘Generation Z’ ook wordt gekenmerkt door een zeker idealisme. Ze gaan niet uitsluitend voor ‘geld en snelle carrières, maar willen zich zinvol en betekenisvol inzetten in een baan met maatschappelijke meerwaarde. Dat is precies wat ze in de wereld van openbare orde en veiligheid kunnen vinden. Ik wil proberen die twee werelden bij elkaar te brengen.”

Kenny heeft daarvoor de volgende ‘modus operandi’ bedacht. In zijn eigen vakgroep, maar ook in andere studierichtingen binnen en buiten zijn universiteit gaat hij een groep studenten werven met als doel ze te interesseren voor een toekomstige carrière in de OOV-wereld. “Die nodig ik uit voor een bezoek aan de eRIC-vakbeurs. Dat is de plek bij uitstek waar ze zich kunnen oriënteren, want alle overheids- en semi-overheidsspelers zijn daar vertegenwoordigd, maar ook ontwikkelaars en leveranciers van producten, diensten en innovaties. Ze krijgen als opdracht mee met een open mind kritisch over de beurs te lopen en zich een beeld te vormen van hoe dat complexe veiligheidsdomein in elkaar zit, wie de spelers zijn, en wat ze opvalt in de gepresenteerde thema’s, ontwikkelingen en innovaties. Welke ideeën hebben zij hierover? Wat denken zij met hun kennis en talenten aan het veiligheidsdomein te kunnen bijdragen? Vooraf geef ik twee inleidende online colleges om ze vertrouwd te maken met de beginselen van het Nederlandse veiligheids- en crisisbeheersingsstelsel. Zo kunnen ze met een zekere basiskennis op zak aan de slag op de beurs.”

Kenny Meesters verwacht dat de studenten als eerste zullen ontdekken dat het veiligheidsdomein een wereld is met sterk hiërarchische structuren en strakke procedures. Een wereld ook waarin informatiemanagement een steeds belangrijkere rol speelt. Informatiegestuurde crisisbeheersing is dan ook een van de centrale thema’s op de beurs. “Wat crisisinformatiemanagement bijzonder maakt is dat het grosso mode dezelfde typen informatieprocessen zijn die ook in het bedrijfsleven en andere sectoren actief zijn, maar dan onder grotere tijdsdruk. Ook de visie op crisisbeheersing en crisis informatiemanagement verandert, onder in vloed van de ervaringen met grote en complexe crises in de afgelopen jaren. Er is een brede opvatting in de OOV-wereld dat crisisbeheersing gebaat is bij meer flexibiliteit en dat oude hiërarchische structuren doorbroken moeten worden om beter op snel veranderende omstandigheden te kunnen inspelen. In dat proces heeft de jonge generatie met nieuwe visies en talenten een grote rol te spelen. Ze hoeven geen specialisten in hulpverlening of crisisbeheersing te worden, maar kunnen wel de systemen en structuren ontwerpen en bouwen waar de professionals in die wereld behoefte aan hebben, om klaar te zijn voor de crisisbeheersingsopgaven van morgen.”

The next generation personeelstekort veiligheidsdomein crisisbeheersing

Reactie toevoegen