Geplaatst door: eRIC

Rijkswaterstaat ‘Water en Scheepvaart’ slaat brug tijdens eRIC 2024

Aanvaringen op de vaarwegen, extreem hoog én laag water op de grote rivieren, de stremming van de stuw in de Maas bij Grave en de brand op de autocarrier Fremantle Highway; het zijn voor Rijkswaterstaat leerzame, inhoudelijke thema’s om samen met partners in gesprek te gaan tijdens eRIC 2024. 

Bij dit soort incidenten in het ‘natte element’ is samenwerking en informatiedeling met ketenpartners cruciaal. Rijkswaterstaat heeft veel samenwerkingsafspraken in de operationele uitvoering, maar met name met de landpartners verloopt die samenwerking soms nog ‘onwennig’. Elkaar kennen en gekend worden is dan ook een belangrijk credo voor soepele samenwerking.

Een gezamenlijk verhaal

“Rijkswaterstaat neemt al jaren deel aan de eRIC-vakbeurs, maar onze ervaring is dat nog niet alle nautische en maritieme partners optimaal vertegenwoordigd zijn”, signaleert Dennis van der Veen, hoofd bureau incident management water en scheepvaart bij Rijkswaterstaat. “Daar willen we tijdens de komende editie verandering in brengen, door er voor ons domein een echt netwerkevent van te maken. We willen de kennismaking en kennisdeling verbreden, met zowel onze nautische partners als de landgebonden partijen waarmee we in de praktijk samenwerken. Tot ons netwerk behoren onder andere diensten als de Kustwacht, KNRM, reddingsbrigades en waterschappen, maar ook politie en veiligheidsregio’s. Onze deelname aan eRIC 2024 is dan ook geen exclusief Rijkswaterstaatfeestje, maar een gezamenlijk verhaal.”

Wat gaan we doen? 

Die verbinding komt het best tot zijn recht door gezamenlijk inhoudelijke thema’s te adresseren voor alle ketenpartners. Deels thema’s die de rode draad vormen in het programma van eRIC 2024, zoals de energietransitie en verduurzaming in het veiligheidsdomein. Maar ook om lessen te trekken uit incidenten, zoals de brand op de autocarrier Fremantle Highway. De beurs biedt ook een kans voor het delen van ervaringen en kennis over nieuwe technologieën, waaronder robotica en drones, en hoe deze kunnen worden toegepast in incident management. Wat kunnen we van elkaar leren over zulke technieken en welke ervaringen zijn er al, ook op het gebied van opleiding en training, beheer en inzet in de praktijk? Kortom: er zijn veel nuttige en leerzame thema’s om met elkaar te verkennen en samen van te leren. Daar wordt de hele keten sterker van!
 

Rijkswaterstaat

Reactie toevoegen