Politie versterkt samenwerking met crisispartners
De politie is tijdens eRIC 2024 met veel mensen en specialismen present. Ook voor de ‘blauwe kolom’ is de vakbeurs the place to be om de kennismaking en samenwerking met de andere netwerkpartners voor veiligheid en aanbieders van producten en diensten te verstevigen. “Want het waarborgen van de maatschappelijke veiligheid is geen exclusief politiefeestje, maar vraagt multidisciplinaire samenwerking en samen oefenen met alle crisisbeheersingspartners”, stelt hoofdcommissaris Willem Woelders, Hoofd Operatiën van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties en gemandateerd portefeuillehouder conflict- & crisisbeheersing en veiligheidsregio’s bij de Nationale Politie.
Er liggen meer dan genoeg uitdagingen op het bordje van de politie en haar partners in veiligheid, benadrukt Woelders, als hij de ‘temperatuur van de samenleving’ opneemt. “Als politie moeten we onze aandacht spreiden over een groot aantal opgaven. We hebben te maken met georganiseerde criminaliteit en ondermijning, geweldsincidenten, verwarde personen, grote maatschappelijke onvrede rond heel veel thema’s, zoals klimaat en stikstof, radicalisering, dreiging van terrorisme, grote protestdemonstraties en een sterk groeiend aantal gezagsdragers en anderen die beveiligd moeten worden. Al die taken zetten onze organisatie behoorlijk onder druk en we zijn dan ook op grote schaal nieuwe mensen aan het werven en opleiden. Goed dat dit thema zo nadrukkelijk is geagendeerd op de beurs. De vraag naar personeel is actueel voor alle openbare diensten.”
De aanwezigheid van de politie op de beurs, met onder andere het mobiele medialab, een keur aan rollend en varend materieel en medewerkers en specialisten uit alle geledingen van het korps, maken duidelijk hoe breed het takenpakket van de politie is. En met wie de ‘lange arm der wet’ allemaal samenwerkt. Woelders vervolgt: “Belangrijke partners voor ons zijn de veiligheidsregio’s en brandweerkorpsen, maar ook bijzonder opsporingsambtenaren en diensten als de Douane, Defensie, Rijkswaterstaat en Koninklijke Marechaussee. Die zijn allemaal present op eRIC 2024, waarmee de beurs een uniek podium voor kennismaking en kennisdeling vormt. Ook belangrijk dat aanbieders van producten en diensten tonen wat er allemaal aan materialen en innovaties op de markt voor al die OOV-partners om hun taken effectiever uit te voeren.”
Informatiegestuurde crisisbeheersing is een van de kernthema’s op de beurs. Op dat vlak heeft de politie volgens Woelders de afgelopen tien jaar enorme stappen voorwaarts gemaakt. “We kenden in onze eenheden al informatieknooppunten, die onze staven voeden met actuele informatie over risico’s, dreigingen en demonstraties. Nu werken we aan de inrichting van een landelijke ‘intelligence structuur’, waarmee we nog beter kunnen sturen op de inzet van onze mensen en middelen. Die verbeterde informatiepositie is ook van belang voor de samenwerking met onze netwerkpartners. We komen elkaar niet alleen tegen bij dagelijkse incidenten, rampen en crises, maar ook bij geplande acties rond bijvoorbeeld grote evenementen en protestdemonstraties. Dan ligt de handhaving van de openbare orde wel primair bij ons, maar betrekken we ook gemeenten, brandweer en ambulancedienst bij de preparatie. Om die multi-samenwerking rond crisisbeheersing te bevorderen, is het ook belangrijk dat we samen oefenen op reële scenario’s op grond van de regionale risicoprofielen en de nationale veiligheidsstrategie.”
Een van die scenario’s, nog altijd een substantiële dreiging in een onstabielere wereld, is een terroristische aanslag. Die staat ook dit jaar weer op het programma als demonstratiethema tijdens eRIC 2024. Woelders: “Dat scenario brengt de samenwerking tussen alle crisispartners op indringende wijze in beeld. Het laat mooi zien hoe ‘first responders’ als noodhulpeenheden en handhavers steun krijgen van specialisten nuit het hogere geweldsspectrum. Onze Dienst Speciale Interventies, die bij het scenario in actie komt, is zelf ook een mooi voorbeeld van multi-samenwerking. Want de teams zijn een mix van politie- en defensiespecialisten. Met defensie werken we sowieso veel samen op OOV- en crisisbeheersingsgebied. Defensie levert bijvoorbeeld hi-tech ondersteuning bij opsporingsacties en onlangs is een gewapende defensie-eenheid ingezet ter ondersteuning van de beveiliging van de speciale rechtbank tijdens het Marengoproces. Dat gebeurt niet vaak, maar bij bijzondere crises en dreigingen moeten we alle operationele kennis en capaciteiten bundelen en samen de klus klaren. Dat is de boodschap van eRIC, waar wij helemaal achter staan. Goed dat deze vakbeurs er is.”
Reactie toevoegen