Stichting Dieren in Rampen
Standnr: E16
Stichting Dieren in Rampen is in 2024 opgericht om hulp aan dieren bij crises en rampen in Nederland gezamenlijk als dierenhulporganisaties met de overheid te organiseren.
De Stichting is een samenwerkingsverband van: de Dierenbescherming, DierenLot, Federatie Dierenambulances Nederland (FDN), International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de Nederlandse Federatie van Dierenopvang Organisaties (NFDO).
Wat doet Stichting Dieren in Rampen?
Stichting Dieren in Rampen coördineert de samenwerking tussen de verschillende overkoepelende dierenhulporganisaties in Nederland voor hulp aan dieren bij crises en rampen. De meeste dierenambulances en opvangen zijn aangesloten bij de deelnemende organisaties. We organiseren ook een breed landelijk overleg met allerlei mensen en instanties die bezig zijn met dieren in rampen. Zo zorgen we voor afstemming en samenwerking. Daarnaast zetten we de samenwerking met de overheid op. Dit doen we zowel landelijk als regionaal met de verantwoordelijke ministeries en veiligheidsregio’s. Ook vinden we het belangrijk dat voor de veiligheid van mens en dier de dierenhulpverleners die gaan werken in crises en rampen goed getraind zijn. Samen met de overheid kijken we naar de kwaliteitseisen en daarbij benodigde trainingen en oefeningen.
Waarom dieren redden bij rampen?
- Mensen willen dat hun huisdier gered wordt. Ook al is het onveilig, weigeren ze te evacueren of keren terug naar huis voor hun dier na de ramp.
- Het verlies van een dier is een extra trauma.
- Bij gebrek aan actie gaan mensen zelf, ongetraind en onbeschermd, dieren redden.
- Wilde dierenpopulaties worden steeds kwetsbaarder door de toenemende aantal extreme weersituaties en rampen. Ze redden en herstellen zich niet meer alleen.
- Wilde dieren vluchten weg van het rampgebied. Dit kan tot onveilige situaties leiden.
- In Nederland bestaat in de Wet Dieren een wettelijke plicht om dieren in nood te helpen.