Geplaatst door: eRIC

eRIC Covid-19 Files #2. Peter Butter: “Lang niet alles kan op afstand geoefend worden.”

Welkom bij de eRIC Covid-19 files. Dit zijn verhalen over de mensen die aan de frontlinie of directe zijlijn staan van de corona crisis die ons land – en de hele wereld – in haar greep houdt. In deze files worden hun verhalen opgeschreven en gedeeld met iedereen die het gezicht achter de hulpverleners en rampenbestrijders wil leren kennen. De tweede aflevering is met Peter Butter, Officier van Dienst Brandweer Amsterdam – Amstelland en voor Defensie Militair adviseur in de Veiligheidsregio.

Op de hobbykamer

Waar Butter voorheen, zoals velen, eerst nog op kantoor werkte, zit ook hij thuis. “Ik zit opgevouwen op mijn hobbykamer en ben al weken thuis aan het werk.” Hij heeft echter niet stilgezeten. “Ik ben als militair adviseur betrokken bij het ROT in Veiligheidsregio Noord Holland Noord. We hebben daar extra medisch personeel ingezet, een zorghotel voorbereid en meegeholpen om de crisis onder controle te krijgen. Dat was vooral in de eerste weken van de uitbraak. Nu dat is opgezet, is het geheel meer naar een projectorganisatie gegaan, dus daar is het minder on the fly en minder druk nu.”

Daarnaast is Butter druk bezig met zijn brandweer-afdeling draaiende te houden. “Het is een hele andere manier van werken. Al het werk gaat via video-calls. Je mist toch wel de interactie met je collega’s en ik krijg last van mijn rug van de stoelen thuis.”

Digitaal oefenen

Vanzelfsprekend kan je niet meer op dezelfde manier werken als vanouds. Butter: “Dat is wel een dingetje, de anderhalvemeterbrandweer. Wij hebben op het kantoor een kantoortuin, waar er blij mee zijn. Dit zal niet zomaar verdwijnen, maar het brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee.” 

Over het oefenen heeft Butter wel een aantal ideeën. “We zijn druk met webinars en presentaties online. Daar doen we veel mee. Maar dan nog vind ik dat een leslokaal met medecursisten een groot gewin is. Non-verbaal is namelijk meer dan helft van de communicatie. We kunnen ook lang niet alles doen, zoals blusoefeningen. Lang niet alles kan op afstand geoefend worden.”

Veilig kunnen werken

Binnen de brandweer legt de huidige corona crisis een aantal innovatiebehoeftes dus bloot. “We kijken ook naar opties als virtueel blussen. Als je oefenavond wegvalt, kan je dan virtueel blussen. Daarvoor kijken we naar de game industrie. Maar helaas is dat komende jaren nog geen goed alternatief. Het op dit moment is echt te duur om te doen. Er wordt ook gekeken naar luchtvaartindustrie. Daar zijn visuals ondergeschikt aan instrumentals. Bij de brandweer is het echter andersom. Daarbij is iedere brand anders. Dat is zeker nog niet in te brengen in een pc programma.”

Het vraagstuk hoe op afstand te oefenen is dus voorlopig nog niet beantwoord.

Dat geldt niet alleen voor het oefenwerk, maar ook voor de dagelijkse handelingen, zoals hulpverlening. Butter: “Veel korpsen rukken uit voor reanimaties. Waar we eerst probleemloos konden beademen, kan dat niet meer.” Je moet dus afstand houden, maar bij het reanimeren is het heel lastig om de afstand tussen slachtoffer-hulpverlener groot te houden.” Op dit moment is Butter bezig om te kijken hoe dat in de toekomst veiliger kan.

Gerucht: Onderbroeken zijn staatsgeheim

Tijdens de huidige crisis is volgens Butter aan het licht gekomen dat het inkoopbeleid in Nederland ingericht is op de ‘normale’ situatie. Dat wil zeggen dat er precies genoeg materiaal en personeel aanwezig is zolang er geen ernstige dingen gebeuren. 

Dat is volgens Butter een moeilijk punt. “Alles moet Europees worden aanbesteed volgens de Europese aanbestedingsregeling. Daarbij vind ik dat we teveel kijken naar wat andere landen doen. Bij veel aanbestedingen is de prijs te vaak doorslaggevend. Er zou meer aandacht moeten zijn voor algemene kwaliteit. In Nederland besteden we veel geld aan het verkrijgen van de goedkoopste producten in het buitenland, terwijl het gerucht gaat dat in Frankrijk de maat van de legeronderbroeken daar staatsgeheim zijn – dus in eigen land geproduceerd worden. Natuurlijk, iedere cent kan je maar één keer uitgeven. Men vindt veiligheid echter duur, nou je moet eens een ramp bekostigen.”

Tegelijkertijd vindt Butter dat je niet alles te ruim moet gaan inkopen. “Ik ben een grote voorstander van gezamenlijk inkopen en vooral slim inkopen. Ga niet altijd uit van het goedkoopste, ga uit van wat het beste past! De schuur hoeft niet helemaal vol te staan met rode karren als de buren hetzelfde hebben staan. Maak proactief gebruik van elkaars specialismen. Kijk bijvoorbeeld naar de inzet van defensie bij natuurbranden: specialistisch gereedschap als een bambi bucket aangestuurd door de overheidsbrandweer. Ga dus slim om met de nationale gereedschapskist.”

Boost voor de zorg

Tot slot hoopt Butter dat de huidige crisis een boost gaat geven aan de hulpverlening en de CAO’s van de zorg. “Dat we laten zien dat we ook zonder dure coaches, begeleiders, managers, adviesbureaus kunnen, en dat we inzien dat we niet kunnen zonder de zorg. Als overheid heb je een verantwoordelijkheid naar je mensen.”
 

 

eRIC COVID-19

Reactie toevoegen