Geplaatst door: eRIC

eRIC 2024 wordt ‘interactieve beleving

Over een kleine zeven maanden opent vakbeurs eRIC 2024 zijn poorten op evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. Op 24 en 25 april zullen veiligheidsprofessionals, fabrikanten en leveranciers weer massaal de weg weten te vinden naar het grootste multidisciplinaire vakevenement voor veiligheid, rampenbestrijding en crisismanagement in Nederland. Om kennis te maken, kennis te delen en zich te verdiepen in technische en organisatorische innovaties in hun vakgebied. Editie 2024 krijgt een nog interactiever karakter door de verbinding tussen toonaangevende veiligheidsthema’s en begeleide beurstours en er staan weer spectaculaire demonstraties op stapel.

Met nog een kleine acht maanden te gaan, is een groot deel van het expoterrein en de beurshal al gevuld. Meer dan honderd exposanten en diensten hebben zich al geregistreerd; een teken dat zowel de operationele stakeholders van hulpverlening en veiligheid als fabrikanten en leveranciers reikhalzend uitzien naar het tweejaarlijkse vakevenement.

‘Incidentmanagement droog en nat’

Wat mogen de bezoekers op de komende editie verwachten? Uiteraard een totaaloverzicht van alle ontwikkelingen en innovaties op het gebied van materieel, uitrusting en organisatie voor de domeinen brandweer, politie, ambulancezorg/GHOR en Defensie. Maar ook veel ketenpartners geven acte de présence. Zo geeft Rijkswaterstaat een uitgebreide inkijk in de wereld van incidentmanagement voor de ‘droge’ en ‘natte’ sector. Met als ‘praktijkcasus’ een presentatie over de hulpverlenings- en bergingsoperatie rond het brandende autoschip Fremantle Highway in juli 2023.

Handhaving

Net als twee jaar geleden is ook de handhavingswereld weer breed vertegenwoordigd op de beurs. Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s ) van gemeenten, provincies en natuurbeheerders tonen dat zij een professionele partner zijn in het waarborgen van de publieke veiligheid. Bij incidenten zijn ze vaak als eerste ter plaatse. Wat is dan hun handelingsperspectief en welke rol kunnen zij spelen? Handhavers laten dat ondermeer zien in praktijkdemonstraties, waaronder het multidisciplinaire oefenscenario.

Leerplein Opleiden en oefenen 2.0

‘Leerplein Opleiden en oefenen 2.0’ is een van de leidende thema’s op editie 2024. De hulpdienstensector krijgt met nieuwe risico’s en incidentscenario’s te maken, als gevolg van onder andere de energie- en grondstoffentransitie. Denk aan branden in lithium-ion accu’s en zonnepanelen en incidenten met alternatieve brandstoffen als waterstof, LNG en ammoniak. Kennis en vakbekwaamheid van de brandweer en haar ketenpartners moeten hierop worden aangepast. ‘De strip’ op het beursterrein wordt het domein voor specialistische aanbieders van kennis, opleidingen en trainingen, die oefendemonstraties verzorgen met nieuwe hulpmiddelen en technieken, zoals het veiligstellen van elektrische voertuigen na ongevallen en het werken met redgereedschap aan deze voertuigen.

Duurzaamheid als uitdaging

Elektrische voertuigen hebben sowieso een groot aandeel in de getoonde noviteiten op materieelgebied, want net als de hele samenleving staat ook de veiligheidssector voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en het verlagen van de CO2-footprint. Wagenparken van politie, brandweer, defensie en andere ketenpartners zullen in toenemende mate overschakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven, ook elektrisch. Op de beurs kunnen wagenparkbeheerders in het veiligheidsdomein in gesprek met leveranciers van ‘duurzame mobiliteit’ en kennismaken met uiteenlopende modellen alternatief aangedreven voertuigen.

Informatiegestuurde incidentbestrijding

Informatiegestuurde incidentbestrijding is het verbindende thema in de domeinen drones/robotica en meldkamer- en informatietechnologie. Betrouwbare verbindingen en realtime informatievoorziening zijn de ‘lifeline’ voor de hulpverleners in de frontlinie en zijn cruciale instrumenten voor besluitvorming, maar ook bij het waarborgen van een veilige inzet. Drone- en robottechniek gaat een steeds grotere rol spelen in het verzamen en delen van operationele informatie. Het Team Digitale Verkenning van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Gezamenlijke Brandweer coördineert alle praktijkdemonstraties met drones en robots. Anno 2024 is deze op afstand bestuurbare techniek niet meer weg te denken in de wereld van incidentbestrijding, crisismanagement en ordehandhaving.

Coördinatie bij complexe crises

Via dataverbindingen worden beelden en informatie uit de praktijkdemonstraties op het beursterrein live gestreamd naar het Meldkamerplein, waar een groot aantal aanbieders van slimme informatie- en verbindingstechniek samenkomt. Het Meldkamerplein wordt ten opzichte van de vorige eRIC-editie fors uitgebreid. In dit beurssegment kunnen bezoekers ook kennismaken met de stand van zaken rond het programma KCR2, het Knooppunt Coördinatie Regio’s-Rijk. Onder deze noemer werkt de overheid aan het versterken van de samenhang en afstemming tussen de crisismanagementorganisaties van het Rijk en de veiligheidsregio’s. Een belangrijke stap om de coördinatie en communicatie rond complexe en langdurige bovenregionale crises te bevorderen. Gebeurtenissen als de coronacrisis en de grootschalige noodopvang van vluchtelingen illustreerden het belang van een betere coördinatie en afstemming tussen het regionaal en landelijk crisismanagement. 

Terreur en geweld

In navolging van editie 2022 zijn Terrorismegevolgbestrijding (TGB) en hulpverlening in situaties met extreem geweld komend jaar opnieuw toonaangevende issues. De dreiging van aanslagen en aanverwante geweldssituaties blijft reëel en alle ketenpartners in de hulpverlening bereiden zich daar in hun eigen processen op voor. Op het beursterrein is een ‘medische straat’ ingericht, waar diverse ambulancediensten hun specialistische kennis en uitrusting tonen, zoals het Special Operations Response Team (SORT) en Hazardous Area Response Team (HART). Teams die zijn getraind en toegerust voor respectievelijk geneeskundige zorg in geweldssituaties en bij CBRNe-incidenten.

Skills lab

Voor welke uitdagingen deze specialisten bij aanslagen kunnen komen te staan, kunnen beursbezoekers zelf ‘live’ ervaren in het ‘skills lab’. Tijdens editie 2018 een enorme trekker: Ruim 750 hulpverleners beleefden de hectiek en extreme letsels van een terreuraanslag vanuit de optiek van de first responders op de plaats delict. Bezoekers kunnen zich vóóraf inschrijven voor deelname aan dit beursonderdeel, om lange wachttijden te voorkomen.

Multi-scenario

Op beide beursdagen komen alle beursthema’s samen in een groot multidisciplinair demonstratiescenario, waarin alle hulpverleningsdisciplines gezamenlijk een complex geweldsincident voor de kiezen krijgen. Na de spectaculaire ervaring van vorig jaar ligt voor de organisatie de lat hoog om hier weer een spectaculaire demonstratie met een hoog leergehalte van te maken.

Het aftellen voor de grootste multidisciplinaire vakbeurs van Nederland is begonnen. Hét platform om kennis te maken en te delen, relaties te bestendigen en samen te bouwen aan hulpverlening, veiligheid en crisismanagement van morgen. Tot ziens op eRIC 2024!

*(Kader)

‘Guided tours eRIC 2024’

De beursorganisatie start op eRIC 2024 een experiment voor een meer interactieve beursbeleving. Bezoekers kunnen kiezen voor een ‘begeleide tour’ langs de beurshighlights, waarbij zij op elke stand via een headset relevante informatie te horen krijgen. Een mooie optie voor wie op het uitgestrekte beursterrein graag wat steun heeft bij het bezoeken van de belangrijkste thema’s en technische noviteiten. Op de eRIC-website leest u te zijner tijd meer over deze ‘guided tours’.

 

Reactie toevoegen