Space53

Space53

Drone-innovatiecluster Space53 op eRIC 2022

Space53 bundelt meer dan 30 overheden, kennisinstellingen, hulpverleners en bedrijven tot drone-innovatiecluster. Met een locatie op Technology Base biedt het cluster de ideale omstandigheden voor het veilig ontwikkelen en testen van (experimentele) onbemande systemen, maar ook om mensen op te leiden en te trainen. De 3 km lange start- en landingsbaan, de overvloed aan ruimte en de afgeschermde omgeving maken de plek uniek.

De activiteiten van Space53 leiden tot efficiëntere, effectievere én duurzamere oplossingen voor vraagstukken op het gebied van publieke veiligheid, precisielandbouw, goederenlogistiek en inspectie & onderhoud.

Randvoorwaarden

Space53 creëert de randvoorwaarden voor succesvolle ontwikkeling en toepassing van onbemande systemen. Kennisdeling, faciliteiten en intensieve samenwerking met launching customers zijn belangrijke kenmerken van Space53. Door de intensieve samenwerking binnen het ecosysteem zijn de deelnemende bedrijven in staat om met hun maatschappelijk impactvolle innovaties een concurrentiepositie op de omvangrijke wereldmarkt te realiseren.

Safety & security

Veiligheid (safety) en beveiliging (security) belangrijke toepassingsgebieden voor dronetechnologie. Vanuit diverse projecten zijn experimentele veiligheidssystemen doorontwikkeld en getest op de Twente Safety Campus. Deze proeftuin biedt een realistische, gecontroleerde en volledige afgeschermde omgeving, waarin drone-ontwikkelaars, beveiligingsbedrijven en first responders samenwerken.

Twee projecten met impact:

  • Proeftuinproject UIVER is gericht op de ontwikkeling van veiligheidssystemen voor brandbestrijding, beveiliging bedrijventerrein, verkeersongeval en opsporing gevaarlijke stoffen.
  • THE BEAST: een project van het Saxion lectoraat Mechatronica in samenwerking met publieke organisatie en mkb-bedrijven. In 2020 is dit 2-jarige project rondom een uniek zelfvliegende robot, die 24 uur per dag en zeven dagen per week ingezet kan worden bij crisissistuaties, gestart. Abeje Mersha, lector Unmanned Robotics Systems, legt het project uit in deze video.

Tijdens eRIC 2022 komen diverse onbemande veiligheidssystemen in actie tijdens de dronedemo’s!