eRiC pakt door in 2022, dit kun je verwachten
Dankzij de COVID-19 crisis kon eRIC in zowel 2020 als in 2021 niet doorgaan. Maar in 2022 gaat het dan toch echt gebeuren: eRIC ziet dan het licht weer. Na een periode van stilzitten en gespannen toekijken geeft Sander Hesseling, founder eRIC, met enthousiasme prijs wat je van de (ietwat uitgestelde) 3e editie kunt verwachten.
“2022 komt eraan en ondanks dat dit nog ruim een jaar duurt, we hebben er heel veel zin in. Niet alleen wijzelf, we merken dat onze exposanten ook behoefte hebben aan een beurs. Het fysieke aspect van de beurs is gewoon heel belangrijk.”, aldus Hesseling.
De editie van 2020 was zo goed als uitverkocht. Bijna alle standruimte was al vergeven. Toen kwam covid… De beurs moest worden verplaatst. “Het is dan ook mooi om te zien dat veel van exposanten mee zijn overgestapt naar de editie van 2022. Tegelijkertijd zien we ook dat een aantal innovatieve partijen hebben aangeklopt om deel te nemen. Zo hebben we Reaseuro, Fifi4marine en Emergency-Plug binnengehaald.”
Belang van de meldkamer
Het Meldkamerplein is altijd van vaste waarde op de eRIC. “Ook in de praktijk, en zeker in deze crisis is de meldkamer van onschatbare waarde.” Het Meldkamerplein bestaat uit een collectief van leveranciers binnen het meldkamerdomein. De deelnemers showcasen nieuwe communicatie technologieën die de meldkamer, beter, sneller en efficiënter laten opereren op momenten dat het erop aankomt.
Drones
Drones worden steeds belangrijker binnen de eerstelijnshulpverlening voor actuele informatie van de overheidsdiensten. “De ontwikkeling staat niet stil en dat willen we laten zien. Er zijn zoveel toepassingen waar drones van pas komen. Dat gaat van het detecteren van bommen tot aan het opsporen van lijken en het onderzoeken van brandhaarden. Een groot aantal overheidsdiensten maakt gebruik van drones en de technologie wordt steeds complexer.
“Tijdens de eRIC krijgt de bezoeker aan de hand van verschillende demonstraties een mooie status-update zien van waar we met zijn allen staan op het gebied van drone technologie en de toepassingen daarvan.”, aldus Hesseling.
Wat kun je ervan verwachten? Tijdens de demonstraties zal er onder andere een drone boven een brandhaard vliegen om informatie in te winnen. Op basis van die informatie weten de brandweerlieden hoe de brand zich ontwikkelt, en hoe ze het kunnen bestrijden. Dat gebeurt alleen niet met mankracht, maar met blusrobots.
Terreurbestrijding
Natuurlijk is covid niet het enige gevaar waar we als samenleving en eerstelijnshulpverlening mee te maken hebben. De veranderende veiligheidssituatie in de wereld en wat dit in praktijk betekend voor de hulpdiensten in Nederland wordt tijdens de eRIC 2022 duidelijk zichtbaar gemaakt. Politie, DSI, Ambulancedienst (SORT), QRT-Brandweer, EOD, CBRN response eenheid en een eenheid van de landmacht maken tijdens een grote demonstratie duidelijk wat er op de mat komt bij een terreur gerelateerd incident.
De gehele keten wordt als een timelapse in beeld gebracht. Na de demo bestaat de gelegenheid om de afzonderlijke diensten te bevragen over hun rol en waar mogelijk kennis te nemen van de specifieke uitrusting.
Dit is ‘slechts’ een greep uit het totale programma. En er is nog veel meer. Zo wordt er ook aandacht besteedt aan de totale veiligheid rondom de energietransitie van voertuigen. “Exposanten laten zien welke mogelijkheden zij hebben om elektrische- en autonome auto’s veilig te stellen voor hulpverleners. Dit is een groot vraagstuk binnen het veiligheidsdomein. We besteden zoveel mogelijk aandacht aan de praktische uitwerkingen hiervan.”
eRIC vindt plaats op 18 en 19 mei 2022. Houd de komende maanden dus de website van eRIC in de gaten.
Reactie toevoegen